I de to forrige indlæg har vi været omkring hvad community management er, og hvorfor det er vigtigt. I dagens udgave har jeg konstrueret en metafor for at belyse forskellen på virksomheder med og uden CM.

Som altid er kommentarer af alle slags velkomne.

Festen

Forestil dig, at du er inviteret til et større selskab. Du står med en drink i hjørnet med dine venner og hyggesnakker om boremaskiner (som man jo gør).

Inden længe kommer en Pæn Person hen til dig og begynder at fortælle om sin boremaskinebutik. Rigtig meget. Indledningsvis er det OK, fordi Personen er velformuleret og du er jo interesseret i boremaskiner. Du spørger ind til et par modeller og hvilket bor du skal bruge til dine gipsvægge, men Personen bliver stum, og blikket forbliver stift rettet mod væggen bag ved dit højre øre.

Efter nogle sekunders akavet stilhed kommer der liv igen, og du skal altså lige høre om en ny slags boremaskine, der kan alt muligt og har en perlerække af tilbehør. Du tager et hiv af din drink, og beslutter dig for at cirkulere lidt i mængden. Men pludselig står Personen foran dig igen, og fortæller nu lidt om sine medarbejdere (“min arbejdsfamilie”) – denne gang i et helt andet toneleje og med billeder af flinke folk.

Du ånder lettet op, fordi du aner et glimt af dybde og måske en mulighed for at fortælle lidt om din egen familie. Og så kan I måske snakke lidt boremaskiner bagefter – du vil jo stadig gerne have én, og det er jo rarest at handle med nogen, du har en relation til. Du hiver telefonen frem og finder albummet med ungerne, mens du begynder at fortælle om dengang du fandt en legobil i din ene sko. Det bliver dog hurtigt klart på stilheden og det stive blik, at der ingen interesse er, så du stopper telefonen i lommen igen.

Du begynder at mistænke den Pæne Person for i virkeligheden bare at være en tom skal, der fyrer en række omhyggeligt tilrettelagte beskeder af sted for at holde facaden og lange produkter over disken. Du går videre. Men dér er Personen pludselig igen, med en ny stemme og en ny historie og absolut ingen interesse i dialog.

Én af dine venner trækker dig med hen til en anden Pæn Person med en boremaskinebutik. Du har fået et par drinks, så I stedet for at vente på det sædvanlige spiel, spørger du bare direkte hvilken boremaskine hun vil anbefale. Personen spørger lidt ind til behov osv., og ender med at anbefale to forskellige.

Din ven siger, at hun har den ene af dem og er glad for den, og Personen flasher et smil til jer begge. Mens du lige tænker over det, kommer den første Person hen og fortæller om de nyeste tilbud. Hvem ender du med at købe en boremaskine af?

Næste gang kigger vi på Tone of Voice, og hvorfor det er noget, du bør tænke over.

Derefter begynder vi at kigge på hvordan man dyrker CM på den gode og den dårlige måde, med eksempler fra Den Virkelige Verden – det bliver ikke for sarte sjæle. Hvis du har gode/dårlige eksempler på CM fra Danmark, så skyd dem endelig af i kommentarerne, eller send dem i en besked til mig her.